2017. jan 23.

Itt a nagy bringatitok! Így kerekezz!

írta: Béla Készül
Itt a nagy bringatitok! Így kerekezz!

Január elején újévi fogadalom miatt sokan pattannak szobabiciklire, hogy a testsúlyukat optimalizálják, de mégsem jól csinálják! Mellettük sok kezdő, amatőr bringás, triatlonos is rosszul teker, köztük én is így voltam ezzel. De hogy tekerjünk? Így!

Hiába próbálkozom kicsit több mint egy éve a triatlonnal, ezen belül is a kerékpározással, mégis sikerül újdonságokra rájönnöm, amivel egyszerűsödhet a kétkerekű élet, jobb teljesítményt lehet elérni! Sokan kerekeznek télen is a szabadban, de én ehhez papírkutya vagyok, viszont nem szerettem volna tavaszig várni az első kilométerekre! Itt jött az ötlet, hogy már év elején teremben tekerjek, és ez több okból is kiváló döntés volt!

img_20161213_100937.jpg

Nem az erő, hanem az ész a lényeg!

Örök igazság, hogy ne erőből próbáljunk meg megoldani dolgokat, hanem gondolkozzunk előbb, sokat segíthet! Ugyanígy van ez a bringával is! Eleinte a célom az volt, hogy minél nehezebb üzemben, azaz minél magasabbra váltva, nagyobb ellenállással tudjak tekerni. Meggyőződésem volt, hogy ez így jó, így erősít, és persze így fogyaszt a legtöbbet! Annyira biztos voltam benne, hogy ebben a szellemben kerekeztem végig az 5i50 triatlonversenyt, de a házi megmérettetésemet is, pedig itt 40 kilométert kellett menni! Az alap elgondolás azonban elképesztően hibás!

dsc_0151_1.JPG

A lényeg nem az ellenállás mértéke, illetve nem az a kiindulópont! A kezdet az úgy nevezett pedálfordulat, azaz, hogy mindkét lábbal hány fordulatot, teljes kört tekersz le egy perc alatt! Ez amatőröknél, sík terepen 90-110 között van valahol, hegymenetben 60-80 között! Azaz első körben ezt kell elérned, legyen meg a fordulatszám! Ha ez már könnyen megy, akkor mehet rá lépésről lépésre az ellenállás, válthatsz magasabb fokozatba! Ha így csinálod, egyre jobb lesz a teljesítményed, vagy ha úgy tetszik így lesz sportos, formás, szexi és egyebek a lábad! (A pedálfordulatot a legtöbb konditermes kerékpár méri, és a szobabicikliknél is tudsz ilyet választani!)

Fogyás és a bringa!

A fentieket a fogyással úgy tudod kombinálni egyszerűen, hogy nem csak a fordulatszámot nézed, hanem a pulzusod is! Azok a gépek, amik a teljes körök számát mérik, szinte biztos, hogy tudnak szívritmust is elemezni. A dolgod, hogy abban a bizonyos zsírégető tartományban tartsd a pulzust, és akkor rakj rá ellenállást, ha a pedálfordulatot tartod, és a pulzusszám lecsökkenne, azaz kiesne ebből a tartományból! Ez az intervallum a maximális pulzus 60-70%-a között van, a legnagyobb értéket egyszerűen pedig úgy tudod meg, hogy a „205-(0,5 x az életkorod)” képletet kiszámolod. Ennek és a százalékos értéknek is van bonyolultabb számolása, de kezdőként ez bőven elég lesz!

img_20170110_085332_1.jpg

Hol tekerj?

Termi bringázásnak több típusa van, spinning, spin racing, group cycling, többnyire hasonló megoldásokról beszélünk, általában a bringák különböznek, illetve a módszerek. Én utóbbira járok, ez áll legközelebb az országúti kerékpározáshoz, azaz ebben is tudok fejlődni!

Ha nem mozdulnál ki otthonról, de van bicajod, akkor használható a görgő, vagy home trainer, amivel megemeled a kerékpár hátsó kerekét, és a normál kétkerekűdet szobabringaként használhatod. Tudod állítani vele, és a bringa váltójával is az ellenállást, és a saját bicón, otthon tudsz tekerni, edzeni.

A lényeg, hogy bármelyik módozatot választod, pattanj kerékpárra télen is! Legyen az okod a fogyás, vagy a sportolói teljesítmény növelése, mindegy, tekerj! Nekem mindkettő kőkemény cél, így a motiváció duplán megvan! Tavaszra bringaistenek leszünk, csak tessék nekiállni, és kitartóan a lábunkba tenni a kilométereket!

Béla készül, készüljetek Ti is!

Ha tetszett a cikk, oszd meg bátran! Köszönöm!

Szólj hozzá

blog kerékpár fogyókúra diéta fogyás felkészülés Béla Készül group cycling