2016. sze 19.

Ezért jó a keresztedzés!

írta: Béla Készül
Ezért jó a keresztedzés!

Az 5i50 triatlonversenyig is tetszett a dolog, de a megmérettetést követően végképp az életem részévé vált az amatőr triatlon. Lehet, ezzel furát mondok, de nekem ez mégsem három sportág együtteséről, hanem jóval több mozgásformáról szól! Keresztedzés!

Amikor a tavalyi évben elkezdtem készülni az 5i50 triatlonversenyre, sokan féltettek, még többen, abszolút jó szándékból, próbáltak tanácsokkal ellátni, hogy is végezzem az edzéseket, hogyan építsem fel a felkészülést. Közel tíz hónappal a kezdet után azt látom, hogy kell futni, kell úszni, és persze szükséges kerékpározni is, de esetemben legalábbis ez nem elég!

dsc_4114.JPG

Sokan tudjátok, hogy heti három alkalommal járok saját testsúlyos edzésekre. Ez az állóképességem, az erőm, a kitartásom próbája, illetve ezeket fejleszti nagymértékben. Nincs ez a mozgásforma szoros összefüggésben a triatlonnal, de mindenképpen segíti a felkészülést, közvetve jobban futok, bringázok, vagy úszok miatta. Ezt hívják keresztedzésnek, amikor egymáshoz nem szorosan kapcsolódó sportok erősítik egymást és magát a sportolót is.

dsc_4408.JPG

A futásnál a kitartást érzem nagyon, azt, hogy nem adom fel, a bringánál a combjaim erejét, hogy mára sokkal gyorsabb fokozaton tudom megtartani a dinamikát, mint korábban, míg az úszás esetében a fekvőtámaszok, vagy a súlyzózás értelmét nem kell ecsetelni. Itt találtok egy mini köredzést felsőtestre.

dsc_4100.JPG

Természetesen fontos, és magam is próbálok erre figyelni, hogy a keresztedzés ne nyomja el a fő ágakat, járjak el futni, bringázni, úszni is, ötvözve működnek ezek a dolgok. A dolog szépsége egyébként a hatékonyság mellett, hogy nagyon változatosak lesznek a hetek a többféle sportágtól, az eltérő mozgásoktól!

Nekem bejött a dolog, próbálom ezt az elegyet továbbvinni, remélem, sikerrel járok! Próbáljátok ki ti is, lehet, hogy ti is megragadtok a komplex tréningek világában!

Szólj hozzá

blog triatlon megmérettetés saját testsúlyos edzés keresztedzés