2016. okt 17.

Hangsúlyok és a felkészülés valós célja!

írta: Béla Készül
Hangsúlyok és a felkészülés valós célja!

Most, hogy már tudom, hogy két hónap múlva kemény megmérettetés vár rám, igyekszem tudatosan felépíteni az edzésprogramom, csak néha elbizonytalanodom, hogy hol legyenek a hangsúlyok!

Habár nem gondoltam, hogy idén a karácsony előtt mást is nagyon fogok várni decemberben, de mégis sikerült egy másik „nagy dobást” betenni elé! December 17-én lesz az első komoly lépcsőfok a felkészülésemben az 5i50 Budapest triatlonversenyre, ugyanis „házi megoldásban” végigcsinálom a teljes ötvenegy és fél kilométeres távot úszással, kerékpárral és futással együtt! Próbálok ugyanúgy, vagy még tudatosabban készülni, mint a nyári versenyre, de érdekes kérdések merültek fel bennem!

dsc_4907.JPG

Pár percért edzés?

Ha sorrendben haladok, az úszás az első, amit át kell néznem. Ez a legerősebb számom, ami a legkevesebbet vesz ki belőlem, de pont ezért ezt szeretem a legjobban csinálni. A gond az, hogy egy kiváló eredménnyel is maximum pár percet lehet nyerni a nyári 31:43 perces időmből a másfél kilométerre.

masolas_20160623_120309.jpg

A kerékpár esetében valamelyest más a helyzet. Itt a negyven kilométerre vetített közel egy óra negyven percen van mit javítani, a probléma, hogy egyre hidegebb van, és a menetszél miatt kevesebbet tudok gyakorolni, konkrétan bringára edzeni. Tudom, hogy nem vagyunk cukorból, de a munkám, és életvitelem miatt nem nagyon férnek bele megfázások sajnos, így ez kimarad. A „házi 5i50-en” is teremben tekerem majd, meglátjuk, így milyen időt lehet menni.

dsc_4857.JPG

A futás már nagyon más tészta! Itt van még, illetve lennie kell még muníciónak! Az egy óra és nyolc perces tíz kilométert már kétszer is sikerült megfutnom az elmúlt két-három hétben, így itt még kell lennie tartaléknak. Ez kiaknázni azért is nagyon nehéz, mert ez a szám az, ami a legkevésbé megy, ergo a legkevésbé szeretem. Most az az elképzelésem, hogy pont azért kell megtolni ezt a „biciklit”, mert nem megy. A tervek szerint nyolcvan-száz kilométert szeretnék lefutni december közepéig, remélem, hogy tudom tartani a tervet.

received_542490599275346.jpeg

Mi a lényeg?

Itt megint a kérdés az, hogy mi a cél? Ha az időeredménynek rendelem alá magam kizárólag, akkor egyértelműen a futás és a kerékpár az, amiket erőltetni kell, amikben van esély előrelépni. Ha azt nézem, hogy amatőrként élvezni is kell a mozgást, akkor a teljes izomzatot megmozgató, és a kedvemre is inkább való úszást lehet jobban tolni. Ez minden esetben lényegi kérdés, és fontos tisztázni magunkban, mielőtt besokall az ember a nem annyira szeretett mozgásoktól, vagy épp nem éri el az áhított időeredményt, amiből komoly csalódás, motivációvesztés is lehet.

Most úgy döntöttem, hogy az idő lesz az elsődleges, erre helyezem a hangsúlyt, remélem sikerül is érdemi eredményt, pozitív változást elérni! Szorítsatok!

Szólj hozzá

blog verseny felkészülés megmérettetés Béla Készül